Facebook Twitter Pinterest email tisk

Lichořeřišnice - jak se dělá bylinná tinktura

Jak se dělá bylinná tinktura

Pro lihovodný roztok je důležité připravit si tinkturu. Ta se připravuje nejlépe v srpnu, a to z celých částí rostliny, které se zalijí 80% slivovicí, nebo pak na konci září, kdy se zalévají zralá semena. Celé rostlinky se nasekají na střední kousky, vloží do nádoby a zalijí vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla lichořeřišnice ponořená. Rostlinky by se měly macerovat asi měsíc na temném místě. Poté se tinktura z lichořeřišnice přecedí a slije do připravené čisté lahve. Je možné užívat zevně nebo vnitřně po kapkách. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.



Čaj z lichořeřišnice

Čaj se připraví tím způsobem, že naplněnou lžičku řezaných sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijete hrníčkem horké vody, necháte přibližně deset minut vylouhovat a přecedíte. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.

Zdroj: Lichořeřišnice
Zveřejněno: 13.7.2016



SiteMAP