Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Kouření a orální zdraví - jsou tabákové výrobky bez dýmu bezpečnější?

Jsou tabákové výrobky bez dýmu bezpečnější?

Tabákové výrobky bez dýmu nejsou bezpečnější než doutníky nebo cigarety, obsahují totiž nejméně 28 chemických látek, které prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny dutiny ústní a rakoviny hrdla či jícnu. Mezi bezdýmné tabákové výrobky patří šňupací nebo žvýkací tabák. Žvýkací tabák obsahuje větší množství nikotinu než cigareta. Šňupací tabák obsahuje tak vysoké množství nikotinu, že se vyrovná 60 cigaretám. Bezdýmný tabák působí dráždivě na dásně, což se projevuje jejich ústupem, odtahováním ze zubů. Jakmile dojde k ústupu dásní, jsou kořeny zubů vystaveny zvýšenému riziku zubního kazu. Odkryté kořeny jsou také citlivější na teplo a chlad, může je dráždit jídlo či pití. Riziko zubního kazu zvyšují rovněž cukry (sacharidy), které jsou často přidávány do bezdýmných tabáků. Zjistilo se, že konzumenti žvýkacího tabáku trpí až čtyřikrát větším výskytem zubního kazu. Bezdýmný tabák může dokonce obsahovat písek a štěrk, které se pak zanášejí mezi zuby.

Zdroj: Kouření a orální zdraví
Zveřejněno: 3.2.2013



SiteMAP