Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Methionin - methionin v potravě

Methionin v potravě

Methionin je nepostradatelná aminokyselina vázaná v četných bílkovinách. V organismu se podílí na různých biochemických reakcích. Je prekurzorem jiné aminokyseliny, cysteinu, který napomáhá při ochraně před negativním životním prostředím. V přírodních přípravcích se často nachází v kombinaci s cholinem, podílí se na využití tuků a cholesterolu s inositolem, kdy snižuje hladinu cholesterolu. Má stejně jako cholin emulgující účinek. Této směsi se tedy úspěšně využívá při snižování hladiny cholesterolu a také při odbourávání tuků v redukčních dietách.

Methionin je součástí esenciálních aminokyselin, což jsou vázané nebo volné aminokyseliny obsažené v potravě a nezbytné pro zachování života. Patří rovněž mezi detoxikační aminokyseliny a stejně tak mezi antioxidační. Je zdrojem nezbytné síry. Methionin chybí v zelenině a v luštěninách. Dobrým zdrojem methioninu jsou však obilniny, ořechy, semena, ryby, vejce, jogurty a maso. Mezi základní způsoby využití patří pozitivní role při redukci nadváhy („spalovač tuků“), dále pomáhá chránit játra před toxickými látkami, je významným antioxidantem (chrání organismus před vlivem volných radikálů), hraje roli v syntéze kolagenu nebo například napomáhá zabránit lámavosti vlasů, rovněž je důležitý při regeneraci nehtů či pokožky. Bývá doporučován jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech. A stále je používán jako farmaceutická surovina v lékárnách při přípravě plněných tobolek na lékařský předpis.

Jak je vidět, methionin působí v mnoha oblastech. Pomáhá řešit nejen problémy s vlasy, ale také potíže s nehty a pokožkou. Snižuje lámavost vlasů, zlepšuje jejich kvalitu a zvyšuje hustotu. Dále se užívá při řešení nadváhy a při vysoké hladině cholesterolu. Je rovněž oblíbený mezi sportovci, protože působí antioxidačně. Pokud ho máte v těle nedostatek, hrozí riziko poklesu vstřebávání rostlinných bílkovin.

Zdroj: Methionin
Zveřejněno: 13.1.2016



SiteMAP