Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Studené ruce - opatření

Opatření

Vyhýbejte se konzumaci omega-6 mastných kyselin, které v organismu vytvářejí zánětlivé cytokiny a látky zužující cévy. K nejbohatším zdrojům omega-6 mastných kyselin patří: slunečnicový, řepkový a sójový olej; rostlinná másla; kešú a burské oříšky. Časté konzumování těchto potravin přispívá ke zhoršování onemocnění. Opačný účinek mají omega-3 mastné kyseliny, jež působí protizánětlivě a pomáhají zmírňovat projevy onemocnění. Rybí olej (nebo tuk) výrazně zvyšuje krevní tlak v končetinách, čímž se zvyšuje tolerance vůči chladu. Doporučená denní dávka je 1 polévková lžíce rybího oleje.

Rovněž důležitý je pravidelný přísun vitamínů C a E. Vitamín E představuje klíčový antioxidant a vitamín C je důležitý pro tvorbu kolagenu, který se nachází v cévních stěnách. Nedostatek vitamínu C u lidí trpících syndromem studených rukou a nohou souvisí se zvýšeným rizikem vzniku sklerodermie.

Hořčík (magnesium) působí jako prevence zužování cév a uvolňuje cévy hladkého svalstva. Bohatým přírodním zdrojem hořčíku je čaj Rooibos nebo speciální minerální vody obohacené o magnesium. Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí od 500 mg do 1 000 mg, při fyzickém stresu se doporučuje dávku zvýšit.

Zdroj: Studené ruce
Zveřejněno: 1.9.2016



SiteMAP