Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Babské rady na nadýmání a plynatost - potraviny proti nadýmání

Potraviny proti nadýmání

Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.

Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.

Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.

Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.

Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.

Bylinky: Doporučuje se máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.

Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.

Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:

Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:

Chronické nadýmání způsobuje:

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost
Zveřejněno: 6.6.2017



SiteMAP