Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Tymiánová mast - recept na výrobu tymiánové masti

Recept na výrobu tymiánové masti



Na začátku je důležité si připravit:

Lanolin je čistě přírodní olej, který se získává z ovčí vlny, má výtečné kosmetické vlastnosti, dokáže zjemňovat a změkčovat pokožku. Taktéž tymiánová silice je rostlinný výtažek, který s chemickým průmyslem nemá nic společného. Co se týká tymiánového nálevu, lze ho vytvořit v domácích podmínkách tak, že polévkovou lžíci bylinek (nejlepší jsou čerstvé, ale v nouzi lze použít i sušené) zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby nálev přes plátýnko přecedíme. Pro ještě větší prohřívací účinky masti doporučuji do nálevu z tymiánu přidat taky mateřídoušku ve stejném množství, jako je tymiánu.



Výroba masti:

Na váze si odvážíme vše potřebné, množství tekutin určíme odměrkou. Do hrnce nalijeme vodu, uvedeme do varu a umístíme do ní menší skleněnou nádobu s lanolinem, včelím voskem a olejem z hroznových semínek. V připravené vodní lázni pomalu rozpustíme všechny suroviny tak, aby nám vznikla horká a průsvitná tekutina. V druhé vodní lázni ohřejeme čirý tymiánový odvar na teplotu sedmdesát stupňů a za neustálého míchání ji pomalu doléváme k tuku – vždy lijeme tekutinu k olejovo-voskové směsi, nikdy ne naopak. Pokud děláme větší množství masti, můžeme použít i mixér na nízkých obrátkách. Když nám tymiánový krém začne houstnout, vmícháme ještě silici a směsí naplníme připravené nádoby. Účinný je stejně jako ten kupovaný a jeho výroba nás vyjde výrazně levněji.

Zdroj: Tymiánová mast
Zveřejněno: 12.12.2013



SiteMAP