Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Ketodieta - recepty

Recepty

Ketodieta je rozdělena do 4 částí:

V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.



Dietní zmrzlina

Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků

Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.



Burger

Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce

Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.

Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.



Houbová polévka

Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte cca 30 minut, tedy do té doby, než budou houby měkké. Jakmile houby změknou, odstavte hrnec a nechte chvíli odpočinout. Poté tyčovým mixérem rozmixujte a můžete dochutit špetkou mletého kmínu a pepřem.



Grilovaný losos

Ingredience: 180 g lososa, 1 tykev, 1 lžíce oleje

Postup: Lososa osolíme, opepříme a ogrilujeme. Na pánvi necháme na oleji zpěnit na kostky nakrájenou tykev a krátce zarestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí. Nakonec vše důkladně rozmixujeme.



Pečené kuře

Ingredience: 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 1 cibule, špetka drceného kmínu, 2 kuřecí stehna, 200 g kysaného zelí, mletá sladká paprika dle chuti, 1 polévková lžíce řepkového oleje, 8 polévkových lžic zakysané smetany

Postup: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme kvalitním řepkovým olejem, rozložíme vymačkané zelí, poklademe bobkovým listem, posypeme nasekaným česnekem, mletou paprikou, drceným kmínem, nakrájenou cibulí a zalijeme zakysanou smetanou. Nakonec vložíme osolené a opepřené kuřecí stehno. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Podle potřeby podléváme vodou a výpekem. Po půlhodince obal odstraníme a dopečeme dozlatova.



Bramborový salát

Ingredience: 1 kg brambor, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 3 jarní cibulky, 3 nakládané okurky, 1 polévková lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky, přidáme nakládané okurky pokrájené opravdu na droboučko a jarní cibulku nakrájenou na jemná kolečka. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku dijonské hořčice (může být méně, podle chuti) a zakápneme olivovým olejem. Když budete chtít salát barevnější, můžete přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku (nemusí být celá), kterou jste předtím podusili v páře doměkka.



Omeleta

Ingredience: 1 KetoDiet omeleta, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 100 g špenátu, sůl dle chuti, 150 g žampionů

Postup: Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme žampiony a listový špenát. Ochutíme solí a pepřem a podusíme doměkka. Podle návodu na obale si připravíme jednu omeletu KetoDiet, do které zabalíme připravenou směs. Můžeme podávat se zeleným salátem.

Zdroj: Ketodieta
Zveřejněno: 13.7.2016



SiteMAP