Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Dieta na slinivku - recepty

Recepty



Odvar z ovesných vloček – 2. stadium

Ingredience: 200 g ovesných vloček, voda, sůl

Postup: Ovesné vločky vložíme do sítka, propláchneme vodou a vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Po uvaření ovesné vločky přecedíme. Podáváme pouze odvar, který se popíjí teplý.



Máslové brambory – 3. stadium

Ingredience: 500 g brambor, 10 g másla, 0,5 g sušené petrželky, sůl

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme, přidáme máslo a posypeme sušenou petrželovou natí.



Krůtí prsa s broskvemi a vodovou bramborovou kaší – 4. stadium při obtížích

Ingredience: 500 g krůtích prsních řízků, 1 plechovka broskví nebo 2 čerstvé broskve, brambory, sůl, mletý kmín

Postup: Krůtí prsa omyjeme, vysušíme, naklepeme a lehce osolíme. Pánvičku lehce vytřeme olivovým olejem, rozpálíme a maso prudce orestujeme. Pak dáme spolu s broskvemi do hrnce, podlijeme vodou a dusíme na mírném plameni doměkka (cca 30 minut). Brambory oloupeme, dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme cca 20 minut. Pak pomačkáme s trochou vody, ve které jsme vařili brambory. Na maso položíme broskve a přidáme kaši.



Kuřecí polévka – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 500 g kuřecích prsních řízků, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1,5 litru vody, 4 kuličky nového koření, 1 zarovnaná lžička soli, 1/2 lžičky Solčanky

Postup: Maso omyjeme a dáme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme nové koření, vše dáme vařit. Jakmile začne polévka vařit, posbíráme a odstraníme lžící pěnu. Po hodině vaření na mírném plameni přidáme kořenovou zeleninu a Solčanku a vaříme další hodinu. Přidáme uvařené bezvaječné nudle.



Vepřová kýta – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 300 g vepřové kýty, mozzarella Italat nebo Zottarella light, 1–2 rajčata, brambory, bílý jogurt, olivový olej vhodný na smažení, panenský olivový olej, citron, bazalka, sůl, ledový salát, pečicí papír

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na centimetrové plátky, na plech dáme pečicí papír a plech zaplníme plátky brambor, posypeme bazalkou a osolíme. Dáme do trouby rozpečené na 230 stupňů, pečeme 20 minut z jedné strany, obrátíme a 20 minut pečeme z druhé strany. Plátky vepřové kýty omyjeme a osušíme, pak naklepeme, osolíme, posypeme bazalkou a chvíli smažíme na pánvi lehce vytřené olivovým olejem. Pak podlijeme vodou a dusíme 20–30 minut na mírném plameni. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a vybereme zrníčka. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na plátky a položíme na hotové maso, přidáme brambory, které můžeme dochutit dresinkem.

Dresink připravíme smícháním jogurtu s několika kapkami panenského olivového oleje, pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a nasekaným ledovým salátem.



Tuňáková pomazánka s celerem – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 3 konzervy tuňáka (80 g), 3 lžíce zakysaného lehkého mléčného výrobku Yoplait (8 % tuku), lžička jemné hořčice Bornier (v Albertu), 5 lžic najemno nastrouhaného celeru, pár kapek přírodní citronové šťávy Real Lemon

Postup: Okapaného tuňáka rozmačkáme a promícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme solí.



Zeleninový salát – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 200 g kvalitní šunky, 200 g 30% eidamu, 4 vejce, extra lehká zakysaná smetana (Yoplait, 8 % tuku), 2 salátové okurky, 4 rajčata, 4 velké listy ledového salátu, cca 15 oliv, cca 8 větších lístků čerstvé bazalky, sůl, bazalka

Postup: Vejce vaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Šunku nakrájíme, sýr nastrouháme najemno. Salátové okurky oloupeme, rajčata zbavíme slupky a zrníček a vše i se salátem, olivami a bazalkou nakrájíme na menší kousky. Zamícháme dohromady, osolíme dle chuti, přidáme zakysanou smetanu a špetku sušené bazalky. Jde o ideální lehký letní oběd.



Cottage salát – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 1 balení cottage sýra bez příchuti (150 g), 1 balení cottage sýra s pažitkou (150 g), například Madeta, 100 g kvalitní šunky, 2 kostky nízkotučného taveného sýra, 2 menší rajčata, cca 1/2 menší salátové okurky, sůl, drcený kmín

Postup: Obě balení cottage sýra smícháme s taveným sýrem, přidáme šunku a okurku, obojí nakrájené na kostičky, dále nadrobno nakrájená rajčata (zbavená slupek a zrníček), špetku soli a drceného kmínu. Dobře promícháme a podáváme s nasucho opečenými toasty. Lze mazat na pečivo jako pomazánku.



Banán s javorovým sirupem – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: banány, javorový sirup

Postup: Banán podélně rozkrojíme, pánvičku lehce vytřeme kapkou olivového oleje na ubrousku. Banán se bez oleje docela připaluje, takže to chce například kvalitní pánvičku Tefal Preference. Banán lehce osmahneme tak, aby byl měkký a lehce dozlatova. Na talíři dle chuti přelijeme javorovým sirupem a podáváme. Tímto receptem zaženete chuť na čokoládu.



Skořicové palačinky 4. stadium klidová fáze

Ingredience na těsto: 500 ml odtučněného mléka, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 lžičky skořice, 2 lžičky vanilkového cukru, špetka soli

Ingredience na dochucení: med, bílý jogurt, ovoce – mandarinky, broskve, meruňky nebo ananas (nebo cokoliv dle chuti a vašeho dietního omezení), může být i ovoce z konzervy

Postup: Všechny suroviny na těsto smícháme a šleháme dohladka. Necháme cca 20 minut odstát, aby se těsto při smažení nelepilo. Pánvičku zlehka vytřeme olivovým olejem a naběračkou dle velikosti pánve naléváme těsto na pánev a palačinky pečeme dozlatova. Podáváme teplé, pomazané medem, spolu s ovocem a jogurtem.

Výše jste si mohli přečíst několik receptů od mé kamarádky, která se s tímto problémem skvěle pere. A jaké jsou vaše tipy? Napište nám je!

Zdroj: Dieta na slinivku
Zveřejněno: 14.4.2017



SiteMAP