Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Co jíst a pít při prujmu a zvracení - recepty při průjmu

Recepty při průjmu



Rýžový odvar

(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.



Mrkvová kaše

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.



Ovocný kysel

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.



Rýžová kaše s mrkví

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.



Kuřecí prsa s rýží

Ingredience:

Postup přípravy:

Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).



Masový pudink

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. Poté si oddělíme žloutek od bílku vajíčka. Žloutek utřeme se solí. Ke žloutku přidáme i umleté maso. Poté si žemli /housku / rohlík namočíme do mléka, dokud nezměkne. Žemli přidáme k masu a vše pořádně promícháme. Poté si zbývající bílek vyšleháme do sněhu. Sníh nakonec osolíme a vmícháme do vzniklé směsi. Připravíme si formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme připravenou strouhankou. Do formy pak přidáme masovou hmotu. Formu přikryjeme alobalem a dáme asi na 15 minut vařit do vodní lázně. Po uvaření formu otočíme a pudink vyklopíme.



Rizoto s masem a sýrem

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kousky. Maso na pánvi opečeme (na sucho bez oleje). Opečené maso podlijeme vodou, vodu osolíme, přilijeme olej a vše dusíme do změknutí masa. Mezitím si přebereme rýži a spaříme ji. Stejně tak si omyjeme mrkev, očistíme ji a nastrouháme ji nahrubo. Rýži a mrkev přidáme k masu a dolijeme horkou vodu. Vše dosolíme a dusíme, dokud rizoto není měkké. Nakonec připravené rizoto zasypeme nastrouhaným sýrem (až v dalších dnech průjmového onemocnění a jen nízkotučným).



Brambory se sýrem

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí. Pak je scedíme, rozmačkáme a přidáme do nich připravený tavený sýr. Všechno rozmícháme. Nakonec pokrm dochutíme nasekanou petrželovou natí.



Slané zeleninové pyré

Ingredience:

Postup přípravy:

Omyjeme si mrkev a očistíme ji. Mrkev nakrájíme na malé kostky a přidáme k ní trochu studené vody a sůl. Vše začneme postupně dusit. Poté omyjeme připravená jablka a zbavíme je i jadýrek. Jablka nakrájíme na kostky / dílky. Přidáme je k mrkvi a společně vše dusíme do změknutí. Nakonec se jablka a mrkev rozmixují.



Bublanina s ovocem

Ingredience:

Postup přípravy:

Nejprve si oddělíme žloutek od bílku. Žloutek utřeme s cukrem a přidáme do něj i olej. Vše vyšleháme do pěny. Z bílku ušleháme vaječný sníh a přidáme i hladkou a hrubou mouku. Sníh s moukou vmícháme do žloutkové pěny. Připravíme si plech, který vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Na plech vlijeme těsto. Připravíme si ovoce, omyjeme ho, nakrájíme a vložíme na těsto. Bublaninu pak dáme péct. Po dopečení bublaniny ji pocukrujeme.



Ovocné knedlíky

Ingredience:

Postup přípravy:

Omyjeme brambory a dáme je vcelku ve slupce vařit do změknutí. Po vaření je necháme vychladnout a oloupeme je. Brambory buď nadrobno nakrájíme, nebo prolisujeme. K bramborám přidáme tvaroh, rozšlehané vejce, sůl a hrubou mouku. Ze směsi vytvoříme těsto, které pak na válu rozválíme a vytvoříme knedlíky, do nichž balíme ovoce. Hotové knedlíky nakonec uvaříme v osolené vodě.



Rýžová kaše s ovocem a skořicí

Ingredience:

Postup přípravy:

Přebereme si rýži, pak ji pořádně propláchneme v teplé vodě a dáme ji vařit do změknutí. Než rýže změkne, očistíme si ovoce (banán nakrájíme na kousky, jablko oloupeme a nakrájíme - kaše může být klidně jen jablečná, nebo banánová). Jakmile se kaše do vaří, slijeme zbývající vodu a u kaše pro malé děti přidáme umělé mléko (klasické mléko patří k nevhodným potravinám při střevních potížích), které zahřejeme na  40 °C. Poté přidáme připravené ovoce, skořici a ještě vše chvíli povaříme. Nakonec ovocnou kaši rozmixujeme.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení
Zveřejněno: 20.2.2019



SiteMAP