Facebook Twitter Pinterest email tisk

Grapefruit jako lék - recepty s grapefruitem

Recepty s grapefruitem



Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.



Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.



Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.



Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.



Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4 lžíce čokoládové polevy, 4 ks grapefruitu, 1 balíček malinových želé bonbónů

Postup: Grepy omyjeme, osušíme a odkrojíme vršky. Dužinu vydlabeme a jemně nasekáme. Hrst hroznů zbavíme jadérek a pokrájíme na malé kousíčky, které smícháme s dužinou. Vzniklou směsí grepy naplníme, nastříkáme tuhou šlehačku, ozdobíme čokoládovou polevou, měsíčky pomeranče, želé bonbóny a kuličkami hroznů. Ovocný dezert z grepů podáváme vychlazený.



Grapefruitový koktejl

Ingredience: 1 dl brandy, 5 cl citronové šťávy, 1 kávová lžička medu, 4 cl bílého rumu, 4 cl šťávy z růžových grepů, 2 dl pitné vody

Postup: Dvě vychlazené vysoké koktejlové sklenice postavíme na pracovní plochu. Šejkr naplníme třemi lžícemi drceného ledu, nalijeme do něj šťávu z grepu, citronovou šťávu, přidáme med, dolijeme brandy a rum, šejkr uzavřeme a koktejl protřepeme. Opatrně otevřeme, hotový koktejl přecedíme do připravených sklenic a podáváme. Sklenice ozdobíme plátkem citronu. Nezapomeňte, že každý dobrý koktejl má být harmonicky vyvážený, měli bychom cítit příjemnou sladkost či kyselost. Nemáme-li k dispozici led, pitnou vodu dáme zmrazit a poté rozdrtíme nebo rozmixujeme.



Grilovaný grapefruit

Ingredience: 3 ks grepů, 6 lžic rumu, 6 vrchovatých lžic našlehané šlehačky, 6 lžic cukru, 6 špetek skořice, 6 lístků meduňky (nebo máty)

Postup: Omyté grepy rozřízněte na poloviny. Každou polovinu posypte lžící cukru a pokapejte rumem. Grepy grilujte zvolna, až dostanou zlatavou barvu. Každou polovinu ozdobte šlehačkou, lístkem máty nebo meduňky a posypte skořicí.



Šťáva z grapefruitů a hrušek

Ingredience: 2 ks rozpůlených růžových grapefruitů, 2 ks zralých hrušek

Postup: Z jedné půlky grepu odkrojíme tenké kolečko a rozpůlíme je. Z hrušky ukrojíme několik tenkých plátků. Vymačkáme šťávu z grepu, hrušky dáme do odšťavovače. Šťávy z obou druhů ovoce slijeme dohromady a vzniklou směs nalijeme do dvou sklenic. Do každé sklenky přidáme pár kostek ledu a na ozdobu plátky grepu a hrušky. Hned podáváme.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015



SiteMAP