Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Močopudné potraviny - seznam potravin s odvodňovacím účinkem

Seznam potravin s odvodňovacím účinkem

Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.

Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.

Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.

Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.

Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudné potraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.

Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.

Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.

Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno: 15.10.2015



SiteMAP