Facebook Twitter Pinterest email tisk

Jak vyrobit bylinnou tinkturu - tinktura z vlaštovičníku

Tinktura z vlaštovičníku

Postup: Celou rostlinu včetně kořene a kvetoucí natě nakrájejte na cca 0,5cm kousky, dejte do 3/4skleničky a doplňte 65–80% alkoholem. Na okně za občasného protřepání ji nechte 3 týdny louhovat a poté sceďte. Tinktura se užívá dvakrát až třikrát denně, a to 10 až 15 kapek s trochou vody. Při výrobě tinktury buďte opatrní. Vlaštovičník na řezu barví žlutooranžově. Tinktura léčí zánět žaludku, žaludeční a žlučníkové vředy. Pomáhá také na jaterní choroby, včetně žloutenky nejrůznějšího původu s výjimkou takzvané žloutenky obstrukční, vzniklé zaklíněním kaménků ve žlučovodu, která je indikací k okamžitému chirurgickému výkonu. Příznivě ovlivňuje cukrovku II. typu, na inzulínu nezávislou. Posiluje srdce, snižuje krevní tlak, má antisklerotické účinky.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu
Zveřejněno: 7.9.2016