Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Vápník u dětí - vápník v potravinách

Vápník v potravinách

Mezi látky, které využití vápníku snižují, patří kyselina fytová, která je hojně obsažena v rostlinné stravě a vytváří též nerozpustné komplexy, které jsou těžko využitelné. Také se nedoporučuje jíst často mléčné výrobky současně s celozrnným pečivem, jelikož velké množství vlákniny urychluje průchod potravy střevem, čímž se pravděpodobnost využití vápníku snižuje. Látky, které jsou v rostlinných potravinách obsaženy, vstřebávání vápníku omezují. Zatímco z potravin živočišného původu dokáže naše tělo využít kolem 40 % obsaženého vápníku, z rostlinných potravin je to kvůli obsahu vlákniny, kyseliny šťavelové a fytové okolo 5 %.

Možné zdroje vápníku:

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Vápník u dětí
Zveřejněno: 2.3.2017



SiteMAP