Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Nadbytek vlákniny - vláknina ve stravě

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno: 4.10.2016



SiteMAP