Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Chia semínka a jejich vedlejší účinky - vlastnosti a účinky na lidské zdraví

Vlastnosti a účinky na lidské zdraví

Pozoruhodnou vlastností chia semínek je, že jsou vysoce hydrofilní. Dokáží totiž na sebe navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až 12x! Mají tak příznivý vliv na vnitřní hydrataci našeho organismu, který je díky tomu schopen vydržet i velkou fyzickou zátěž. Gel, který vytvářejí při styku s vodou, je jemný a lehce stravitelný. Pokud chia semínka konzumujete bez předchozího namočení, gel se z nich stane následně v žaludku působením žaludečních šťáv. Vytváří tak jakousi fyzickou bariéru, která zpomaluje trávení polysacharidů na glukózu a tím ovlivňuje resp. snižuje hladinu cukru v krvi. Proto jsou chia semínka velmi oblíbená mezi diabetiky.

Díky vysokému obsahu Omega-3 mastných kyselin (zdravých tuků) jsou chia semínka vhodná před a během zvýšeného fyzického výkonu. Tyto tuky se tráví pomaleji než cukry a jsou tak vydatným a stálým zdrojem energie. Zároveň tím vykazují značné sytící vlastnosti (spolu s vlákninou, které mají 2x více než vločky) a jsou tedy velmi dobrým pomocníkem při hubnutí.

Další vlastností chia semínek je, že mají protizánětlivý účinek. Ten je dán velkým množstvím antioxidantů a skořicových kyselin. Jsou doporučována všem, kteří trpí nedostatkem vápníku, neboť jsou jeho vydatným zdrojem – obsahují ho 5x více než mléko. U kojících matek předcházejí padání vlasů a lámání nehtů, dětem pomáhají při růstu, starším lidem, vegetariánům a veganům dodávají nezbytné živiny. Ať už jsou to bílkoviny, železo, mangan, zinek, draslík, selen, hořčík nebo fosfor.

Zdroj: Chia semínka a jejich vedlejší účinky
Zveřejněno: 22.7.2015



SiteMAP